Koken op Sicilië    
  La pignata taliata `un    vugghi mai

OMGEVING

ETNA

De slapende reus, Etna, grootste werkende vulkaan van Europa. Neem de helikopter, jeep, ezel of kabelbaan naar boven om de kraters te bekijken en te voelen hoe warm de lavagrond is.

Neem het Etna treintje rond de Etna, te leuk, in een wagonnetje door de Etna dorpjes. Je kan in ieder dorpje uitstappen en daarna weer verder. Instappen in Riposto of Santa Venera.


SKIËEN OP DE ETNA

In de winter is de kabelbaan in gebruik als skilift. Met een hoogte van 1800 meter ligt er altijd sneeuw. We hebben dagen dat je beneden bij 18 graden op het strand loopt en dan naar boven waar het min 3 is. Mooi contrast. (30 minuten rijden)

TAORMINA

www.taormina.it

Het Cannes van Sicilië, maar natuurlijk veelmeer. Een stadje met de mooiste uitzichten en een oud Grieks amfitheater waar in de zomer opera en concerten gegeven worden. Ook het jaarlijkse filmfestival in juni trekt vele beroemdheden. Je loopt ze hier zo tegen het lijf. 


STRANDEN

Het strandseizoen voor de Italianen begint op 15 juni, dan staan de bedden en paviljoens op het strand.

Marina di cottone en Lido di Monsone zijn de dichtsbijzijnde stranden, bij Monsone is een goed visrestaurant en aan de overkant de beste ijsbar uit de regio.

Letojanni is het strand na Taormina.Giardini Naxos is toeristischer en ligt voor Taormina, leuk te combineren met een bezoekje aan deze mooie stad. 

ISOLA BELLA

 is bellissima! Maar ook vaak iets drukker. Goed te combineren met een bezoek aan Taormina.
De dichtstbijzijnde zandstranden zijn te vinden voor en na Catania en na Syracuse. Ook goed te combineren met een stadsbezoek.

Ongeveer een half uur tot een uur rijden.

GOLE D'ALCANTARA

Bij een bezoek aan Sicilië mag je ook zeker de Alcantara kloof niet overslaan. Deze kloof is ontstaan door een vulkaanuitbarsting in het jaar 2400 voor Christus Door de uitbarsting werd het hele dal van de Alcantara bedolven onder de lava. 

Door een aardbeving splitste de lava zich waardoor de kloof ontstond. Doordat het water bleef stromen hebben de rotswanden een natuurlijke glans gekregen wat prachtig is om te zien. Op 15 minuten afstand van casa Azzurra.

SIRACUSA

Ook Syracuse is door de Grieken gebouwd. Ortigia, het eiland met historisch oud centrum, staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Neem een bootje rond het eiland, wandel door het centrum of neem het treintje door het oude centrum voor 0,50 eurocent.

Zeeheld Michiel de Ruyter is, na getroffen te zijn door een Franse kanonskogel, aan wondkoorts overleden  in Siracusa. Zijn organen liggen hier nog begraven.

CATANIA

Bezoek de wereldberoemde vismarkt in Catania, half uurtje rijden bij ons vandaan  en dagelijks verse vis.

Maar ook het oude centrum van deze Barokstad is een bezoekje waard. Gelegen onder de rook van de Etna en aan de Ionische zee is het een bijzondere stad opgebouwd uit lava.

 GODFATHERTRIP 

Velen denken dat de godfatherfilm is opgenomen in Corleone, dit is echter niet waar. De godfather is hier in de buurt opgenomen.

In Forza d'Algro vind je de kerk, in Savoca de bar, in Fiumefreddo staat het huis van de Godfather. Leuke trip om te combineren met een strandbezoek aan Letojanni.

Genoeg te doen als je je culinaire reis verlengt met een week vakantie bijvoorbeeld.

En dan hebben we Monreale, Palermo, Agrigento en scala dei Turchi nog niet eens besproken.